wtorek, 5 maja 2015

Tradycyjne pierogi ruskie z dodatkiem mięty

Ruskie pierogi, to prawdziwy przysmak, uchodzą za danie pracochłonne, może to i prawda, niemniej warto się ofiarować i je przyrządzić, gdyż warte są tego zachodu, smakują wyśmienicie, mięta nadaje im ciekawego, specyficznego smaku, a na dodatek farsz przepięknie wygląda

Ciasto na pierogi

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
1 szklana letniej wody
sól


Wykonanie:


Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto rękami tak aby się nie kleiło i powstały pęcherzyki powietrza.
Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na ok 20 minut żeby ciasto odpoczęło.


Farsz

Składniki:

1 kg ziemniaków
0,5 kg twarogu
1 średnia cebula
1 łyżka gęsiego smalcu
sól, pieprz świeżo zmielony, 

0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 
1 łyżeczka suszonej mięty lub 5 gałązek świeżej mięty drobno posiekanej 



Wykonanie:


Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy tak aby się zeszkliła. Ostudzoną cebulkę dodajemy do farszu, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym oraz miętą. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1 godzinę.


Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką w cieście wycinamy kółka, na środek nakładamy po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układamy na stolnicy oraz przykrywamy ściereczką do czasu gotowania, aby pierogi nam nie wyschły.

W dużym garnku gotujemy wodę, następnie solimy i dodajemy łyżkę tłuszczu. Gdy woda będzie wrzała wrzucamy pierogi, i doprowadzamy do ponownego zagotowania, zmniejszamy ogień gotujemy do czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Pierogi wykładamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem lub jak ktoś lubi smażoną cebulką z boczkiem.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz