czwartek, 8 marca 2018

Sałatka z buraczków i serem feta

Składniki
4 buraczki średniej wielkości
100 g orzechów włoskich
1 cebula
1 cytryna
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki miodu
200 g sera feta
2-3 gałązki świeżej mięty
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Buraki umyć, zawinąć każdy osobno w folię aluminiową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180° C na termoobiegu przez 50 minut, aż będą miękkie. Po wyjęciu buraków z piekarnika wstawić orzechy wyłożone na blaszce prażyć około 8 minut w 180° C. Cebulę obrać pokroić w kostkę, marynujemy z posiekaną miętą, sokiem z cytryny i olejem. Odstawiamy na kilka minut.Upieczone buraki obrać ze skórki, pokroić w kostkę przełożyć do szklanej miski.Uprażone orzechy również obieramy ze skórki siekamy na małe kawałki. Do buraczków dodać marynowaną cebulę, miód, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszonym serem feta oraz orzechami. Odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy jako przystawkę do mięs.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz