środa, 11 lutego 2015

Pączki z migdałami

Składniki:

60 dag mąki tortowej
szklanka mleka
5 dag drożdży
15 dag masła
10 dag cukru
10 dag mielonych migdałów
skórka z cytryny szczypta soli
8 żółtek
2 jajka
70 dag smalcu
2 kieliszki spirytusu
20 dag cukru pudru cukier wanilinowy
dżem wiśniowy do nadziewania



Wykonanie:

Drożdże rozrabiamy w podgrzanym mleku dodajemy łyżeczkę cukru pozostawiamy do wyrośnięcia. Mikserem ucieramy żółtka oraz 2 całe jajka z cukrem i masłem na pianę. Wyrośnięte drożdże dodajemy do masy wsypujemy mąkę, sól wlewamy kieliszek spirytusu, Wyrabiamy ciasto około 30 minut następnie dodajemy mielone migdały i startą skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto ponownie przez parę minut, po wyrobieniu posypujemy z wierzchu cukrem przykrywamy ściereczką , pozostawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki nadziewamy dżemem, pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia. Smażymy dwustronnie na wrzącym smalcu z dodatkiem kieliszka spirytusu (pod przykryciem ). Osączamy na ręczniku papierowym posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową.






Smacznego :)