60 dag mąki tortowej
szklanka mleka
5 dag drożdży
15 dag masła
10 dag cukru
10 dag mielonych migdałów
skórka z cytryny szczypta soli
8 żółtek
2 jajka
1 kg smalcu
2 kieliszki spirytusu (lub koniaku)
20 dag cukru pudru cukier wanilinowy
dżem wiśniowy do nadziewania( lub o dowolnie wybranym smaku)
Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy w 1 szklance podgrzanego mleka, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki. Powstały rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mikserem ucieramy żółtka oraz 2 całe jajka z cukrem , masłem i szczyptą soli na puszystą pianę. Wyrośnięte drożdże dodajemy do masy wsypujemy porcjami mąkę, wlewamy spirytusu lub koniak. Wyrabiamy ciasto około 30 minut następnie dodajemy mielone migdały i startą skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto ponownie przez parę minut, po wyrobieniu posypujemy z wierzchu cukrem przykrywamy ściereczką.Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki,nadziewamy dżemem, pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia.Pączki smażymy na rozgrzanym smalcu po 2 minuty z obu stron (pod przykryciem )Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym.Pączki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz