piątek, 3 kwietnia 2015

Pascha Wielkanocna

Składniki:

1 kg sera niekwaśnego białego
8 żółtek
30 dag cukru
1/2 kostki masła
po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych, oraz skórek pomarańczowych


Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na parze na puszystą masę, zestawiamy studzimy, ucieramy dalej dodając miękkie masło. Ser trzykrotnie mielimy, dodajemy po jednej łyżce do masy maślanej, ciągle ucierając. Rodzynki dokładnie opłukujemy, moczymy w ciepłej wodzie, odsączamy na sicie. Figi kroimy na małe kawałki, orzechy oraz skórkę pomarańczową drobną posiekać. Przygotowane bakalie delikatnie mieszamy z masa twarogową. Głęboką salaterkę wykładamy gazą, przekładamy masę twarogową. Starannie wyrównujemy powierzchnie, dociskając drewnianą deseczką, lekko dociskamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, wyjmujemy na talerz zdejmujemy gazę. Dekorujemy według uznania.


Pascha wielkanocna wykonaniu Małgorzaty

Smacznego :)