Popisowy przepis na klopsa, który zajął I miejsce podczas Jesieni w Gliśnie w tym roku.
Klops z kaszy z pszenicy durum
150g. kaszy z pszenicy durum
500g świeżo zmielonego mięsa wieprzowego
1 szt papryki czerwonawej
1 szt papryki zielonej
1 duże jajko
0,5 bulion warzywny ( rosół)
natka pietruszki
1 ząbek czosnek, papryka słodka, świeżo zmielony pieprz, sól
Wykonanie:
Kaszę zalać wrzącym bulionem dodać drobno posiekaną natkę pietruszki zamieszać.Odstawić na około 20 min. Po ostygnięciu wlać połowę roztrzepanego jajka wymieszać. Z papryk usunąć gniazda nasienne pokroić w paski, resztę części pokroić bardzo drobno. W formie na dnie poukładać paski papryki.
Do mięsa dodać resztę posiekanej papryki, czosnek i przyprawy wraz z pozostałym rozbełtanym jajkiem. Wymieszać na jednolitą masę.
Do wyłożonej papryką formy układać warstwami kasę i mięso, które powinno stanowić ostatnią wartę klopsa. Przykryć folią aluminiową, wstawić foremkę do foremki większej z wodą sięgająca do połowy formy z klopsem. Piec w temperaturze 180 stopni.
Sos pomidorowy
1 cukinia
1 cebula
1 kg pomidorów
sól,pieprz, 1 ząbek czosnek, tymianek, oregano, papryka chili
Wykonanie:
Wszystkie warzywa oprócz pomidorów kroimy w drobna kostkę. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodajemy czosnek oraz pokrojone warzywa oprócz pomidorów. Dodać trochę wody i dusić na małym ogniu ok 10 min. Pomidory należy sparzyć gorąca wodą i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, dodać do duszących się warzyw. Przyprawić papryką chili, tymiankiem, solą oraz pieprzem dusić jeszcze 10 min.
Klops polewamy sosem. Można podać na gorąco jak również smakuje wybornie na zimno.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz