"Piękny Leon"
Zwycięskie cisto "Piękny Leon"
jak powiada nasza przewodnicząca - To ciasto jest pracochłonne, ale
naprawdę warto poświęcić mu czas.
Ciasto biszkoptowe:
6
jaj
1 szkl. cukru kryształu
1 szkl. mąki
Do
nasączenia:
1 szkl. słabej, posłodzonej herbaty z cytryną
Ciasto
miodowe:
30
dkg mąki
15 dkg masła lub margaryny
jajo
2 łyżki miodu
1 łyżeczka
sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
10 dkg cukru kryształu
Krem
budyniowy:
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
15 dkg cukru pudru cukier waniliowy
2
szkl. mleka kostka
masła
2
żółtka
Krem
jabłkowy:
l kg antonówki lub szarej renety
galaretka truskawkowa i morelowa.
Wykonanie
Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe.Przełożyć je do wysmarowanej masłem i oprószonej
mąką dużej tortownicy, piec 40 min. w
temp. 160-180 C
Przygotować ciasto miodowe. Tłuszcz posiekać z mąką wymieszaną
z sodą. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić
je na dwie części, rozwałkować na placki wielkości, piec po 10
min. w temp. 200 C.
Mąkę pszenną , ziemniaczaną i cukier waniliowy wymieszać z
1/3 zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, następnie do wrzącego
wlewać zawiesinę, cały czas mieszając. Gotować aż zgęstnieje, ostudzić. Masło
utrzeć z cukrem pudrem i żółtakami, potem ze stopniowo dodawać zimny
budyń. Podzielić krem na 4 części.
Obrane jabłka pokroić i udusić w rondelku. Każdą galaretkę rozpuścić
w połowie szklanki wrzącej wody. Mus jabłkowy podzielić na dwie równe
części do każdej części wlać po jednej galaretce.
Na pierwszy placek miodowy rozsmarować porcję kremu budyniowego, niego rozłożyć czerwony mus jabłkowy, następnie drugą
porcję kremu i biszkopt nasączony herbatą. Na nim znów rozłożyć krem budyniowy, żółty mus jabłkowy i pozostały krem. Wierzch
przykryć ciastem miodowym. Ciasto ozdobić polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz