niedziela, 23 listopada 2014

"Piękny Leon"

Zwycięskie cisto  "Piękny Leon" jak powiada nasza przewodnicząca -  To ciasto jest pracochłonne, ale naprawdę warto poświęcić mu czas. 



Ciasto biszkoptowe: 

6 jaj 

1 szkl. cukru kryształu

1 szkl. mąki



Do nasączenia: 

1 szkl. słabej, posłodzonej herbaty z cytryną 



Ciasto miodowe:

 30 dkg mąki 

15 dkg masła lub margaryny

 jajo 

2 łyżki miodu 

1 łyżeczka sody 

2 łyżki kwaśnej śmietany 

10 dkg cukru kryształu 



Krem budyniowy:

po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej 

15 dkg cukru pudru cukier waniliowy 

2 szkl. mleka kostka masła 

2 żółtka



Krem jabłkowy: 

l kg antonówki lub szarej renety 

galaretka truskawkowa i morelowa.



Wykonanie

Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe.Przełożyć je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką dużej tortownicy, piec 40 min. w temp. 160-180 C



Przygotować ciasto miodowe. Tłuszcz posiekać z mąką wymieszaną z sodą. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na  dwie części, rozwałkować na placki wielkości, piec  po 10 min. w temp. 200 C. 



Mąkę pszenną , ziemniaczaną i  cukier waniliowy wymieszać z 1/3 zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, następnie do wrzącego wlewać zawiesinę, cały czas mieszając. Gotować aż zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtakami, potem ze stopniowo dodawać zimny budyń. Podzielić krem na 4 części. 



Obrane jabłka pokroić i udusić w rondelku. Każdą galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody. Mus jabłkowy podzielić na dwie równe części do każdej części wlać po jednej galaretce.



Na pierwszy placek miodowy rozsmarować porcję kremu budyniowego, niego rozłożyć czerwony mus jabłkowy, następnie drugą porcję kremu i biszkopt nasączony herbatą. Na nim znów rozłożyć krem budyniowy,  żółty mus jabłkowy i pozostały krem. Wierzch przykryć ciastem miodowym. Ciasto ozdobić polewą czekoladową. 



Smacznego