Składniki:
0,5 kg świeżego przerośniętego boczku
1 duża cebula
garść suszonych grzybów
olej do smażenia
po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej
2 szklanki wody
listek laurowy
sól, pieprz świeżo mielony
łyżka mąki
łyżka masła
Wykonanie:
Boczek myjemy, kroimy w grubsze plastry posypujemy przyprawami. W rondlu rozgrzewamy olej wkładamy przyprawiony boczek podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, listek laurowy, pokruszone suszone grzyby. Wlewamy szklankę wody dusimy na wolnym ogniu przez 20 min. Robimy zasmażkę na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Gdy mąka będzie rumiana wlewamy drugą szklankę wody energicznie mieszając. Dodajemy przygotowaną zasmażkę do upieczonego boczku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami oraz surówką z buraczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz