Ciasto:
21/2 szkl. mąki
20 dkg margaryny
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
5 żółtek
Zagnieść ciasto z podanych składników podzielić na dwie
części
Jedną część ciasta
rozwałkować, położyć na blachę.
Na patelni roztopić:
5 dkg masła, 2 łyżki
miodu, 1 łyżkę cukru pudru, 20 dkg sezamu.
Podsmażyć delikatnie
i wyłożyć na surowe ciasto. Piec ok.30 min. w temperaturze 180C
Drugie rozwałkować,
wyłożyć na blachę, posmarować dżemem z czarnej porzeczki (słoik).
Ubić pianę z 5
białek z 1 szkl. cukru, wyłożyć
na ciasto z dżemem i posypać wiórkami
kokosowymi. Piec
30-40 min w temperaturze 180C
Masa:
20 dkg margaryny
30 dkg chałwy
waniliowej
Na patelni rozpuścić
delikatnie margarynę, dodać chałwę-mieszając na jednolitą masę. Lekko ostudzić.
Masę kładziemy na
pierwsze ciasto i przykrywamy drugim.
Trzeba upiec
przynajmniej 1 dzień wcześniej, jeśli to możliwe. Po upieczeniu przechowywać w
chłodnym miejscu, ale nie lodówce, ażeby skruszało.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz