niedziela, 23 listopada 2014

Sezamowiec

Przepis na ciasto które zdobyło uznanie w Gliśnie 

Ciasto:
21/2 szkl. mąki
20 dkg margaryny
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
5 żółtek

Zagnieść ciasto z podanych składników podzielić na dwie części

Jedną część ciasta rozwałkować, położyć na blachę. 
Na patelni roztopić:
5 dkg masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżkę cukru pudru, 20 dkg sezamu.
Podsmażyć delikatnie i wyłożyć na surowe ciasto. Piec ok.30 min. w temperaturze 180C

Drugie rozwałkować, wyłożyć na blachę, posmarować dżemem z czarnej porzeczki (słoik).
Ubić pianę z 5 białek z 1 szkl. cukru, wyłożyć na ciasto z dżemem i posypać wiórkami
kokosowymi. Piec 30-40 min w temperaturze 180C

Masa:
20 dkg margaryny
30 dkg chałwy waniliowej

Na patelni rozpuścić delikatnie margarynę, dodać chałwę-mieszając na jednolitą masę. Lekko ostudzić.
Masę kładziemy na pierwsze ciasto i przykrywamy drugim.

Trzeba upiec przynajmniej 1 dzień wcześniej, jeśli to możliwe. Po  upieczeniu przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie lodówce, ażeby skruszało.

Smacznego