Smakowita, prawda, że apetycznie wyglądająca, to przykład tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"!
Składniki:
2 kg głowizny
4 golonki z dzika
1 kg skórek świńskich
1 kg kaszy gryczanej
1 kg kaszy wiejskiej
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 główka czosnku
3 łyżki majeranku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i pieprz świeżo mielony
Ponadto
Opakowanie jelita cienkiego
Wykonanie:
Głowiznę golonki oraz skórki świńskie myjemy dokładnie, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie gotujemy około 1 godziny. Wyjmujemy z garnka tylko skórki świńskie. Pozostałe mięso gotujemy do czasu, aż będzie miękkie. Ugotowane mięso lekko studzimy, mielimy w maszynce do mięsa o średnich oczkach razem z skórkami.
Kasze mieszamy ze sobą, opłukujemy pod zimną wodą, następnie wsypujemy do małej poszewki bawełnianej lub w gazę mocno zawiązując, zanurzamy w wywarze po gotowanym mięsie. Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po ugotowaniu kasz wywar pozostawiamy do parzenia kaszanki. Wysypujemy ugotowaną kaszę od dużej miski łączymy ze zmielonym mięsem dodajemy przyprawy oraz obrany i pokrojony drobniutko czosnek. Dokładnie wszystko mieszamy. Przygotowaną kaszankę napychamy do jelit za pomocą maszynki i lejka. Tak przygotowaną kaszankę wkładamy do garnka z wywarem, zaparzamy przez 30 min na bardzo małym ogniu. Wyjmujemy sparzoną kaszankę delikatnie z garnka, podajemy na gorąco, można też podawać na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz