Niedługo zacznie się gorączka przygotowani do świat, a co za tym idzie planujemy jakie dnia podamy naszym gościom. Jakimi słodkościami zachwycimy przybyszów, których będziemy mieli pod naszą strzechą, w te jak pogodne dla nas święta.
Proponujemy ciasto, które rozpływa się w ustach, z niezawodną czarna porzeczką Lodzi.
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
250 gram zimnego masła
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło, oraz pozostałe składniki wszystko siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło.
Składniki na masę jogurtowo-kokosową:
3 opakowania jogurtów typu greckiego (po 350 g każdy)
250 g drobnych wiórków kokosowych
0,5 szklanki płatków migdałowych
0,5 szklanki suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami)
2 budynie waniliowe
aromat waniliowy
5 białek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Lodzi
Wykonanie:
Jogurty zmiksować z wiórkami, płatkami migdałów, żurawiną suszoną oraz budyniem i aromatem. Białka oraz sól ubić na sztywno następnie dodać cukier i ubić aż się rozpuści. Przełożyć do masy jogurtowo-kokosowej i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Z lodówki wyjąć schłodzone ciasto i podzielić na dwie równe części. Blaszkę 20 x 34 wyłożyć papierem pergaminowym. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i spód podpiec ok 10 min. Po wyciągnięciu z piekarnika rozsmarować dżem z czarnej porzeczki Lodzi łyżką po całej powierzchni ciasta. Na wysmarowany dżem spód wylać masę jogurtowo-kokosową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
2 budynie waniliowe
aromat waniliowy
5 białek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Lodzi
Wykonanie:
Jogurty zmiksować z wiórkami, płatkami migdałów, żurawiną suszoną oraz budyniem i aromatem. Białka oraz sól ubić na sztywno następnie dodać cukier i ubić aż się rozpuści. Przełożyć do masy jogurtowo-kokosowej i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Z lodówki wyjąć schłodzone ciasto i podzielić na dwie równe części. Blaszkę 20 x 34 wyłożyć papierem pergaminowym. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i spód podpiec ok 10 min. Po wyciągnięciu z piekarnika rozsmarować dżem z czarnej porzeczki Lodzi łyżką po całej powierzchni ciasta. Na wysmarowany dżem spód wylać masę jogurtowo-kokosową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz