poniedziałek, 1 grudnia 2014

Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka

"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie,
Bogacz i familiant, miał jedyne dziecię, 
Córkę piękną jak anioł [...]
I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano
I czarną polewkę do stołu podano"
             cytat pochodzi z Księgi II  "Pan Tadeusz" Adam Mickiewicz

Staropolskie dnie uwielbiane między innymi  Wielkopolsce. Wielu obszarach Polski jest nieznana lub niema zwolenników. Częstowano nią absztyfikanta, któremu w ten sposób przekazywano że nie jest odpowiednim wybrankiem na męża. 

Czernina

Składniki na zupę:

Połowa kaczki francuskiej wiejskiej wraz z podrobami
1/2 litra krwi z kaczki zaprawionej 3 łyżkami octu 10%
3 marchewki
1/2 selera średniego
2 pietruszki średniej
1 por
1 cebula 
4 ziarnka goździka
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
suszone owoce ( 6-7 plastrów jabłek, gruszki, śliwki)
garść suszonych grzybów najlepiej prawdziwków
3 łyżki mąki żytniej
2 łyżki soli
2 łyżki cukru do smaku
pieprz

Wykonanie:

Umyte mięso oraz obrane warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy 5 litrami zimnej wody. Podczas gotowania, gdy wytworzy nam się szumowina należy ją  zebrać. Gotujemy 15 min.
Dodajemy suszone owoce które należy wymoczyć w gorącej wodzie oraz grzyby tak samo wymoczone. 
Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opalamy np.nad gazem, aż skórka przyrumieni się.
Dodajemy wszystko do wywaru, całość gotujemy na wolnym ogniu ok 1h. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy krew którą zaklepujemy mąką żytnią. 
Gotujemy jeszcze ok 10 min. Do smaku dodajemy pieprz oraz cukier jeżeli będzie zupa za kwaśna.

Do zupy w niektórych gospodarstwach oddawano tak zwane "owijaki" są to wyczyszczone łapki z kaczki oraz żołądek. Owijało się wyczyszczonymi jelitami i gotowało z wywarem.

Zupę podaje się między innymi z szarymi kluchami, ale również doskonale smakuje z domowej roboty makaronem lub ugotowanymi ziemniakami.


























Smacznego