Składniki:
4 średnie ćwiartki z kurczaka
1 litr bulionu warzywnego
2 czerwona papryka
2 puszka kukurydzy
2 puszka krojonych pomidorów
2 średnie cebule
2 średnie ząbki czosnku
2 serek topiony
suszona bazylia, oregano, papryka, czosnek niedźwiedzi.
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka imbiru
sól i pieprz świeżo zmielony
pęczek natka pietruszki
Wykonanie:
Ćwiartki z kurczaka przyprawiamy i zostawiamy na 30 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy chwilę, dodajemy przyprawione ćwiartki z kurczaka które obsmażamy ok 15 minut. Następnie dodajemy serek topiony, pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Do potrawy dodajemy pomidory całość gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy kurczaka, studzimy oraz obieramy go ze skóry i oddzielamy od kości, natomiast resztę zlewamy do garnka i blenderem miksujemy na krem, dodajemy bulion warzywny. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy krem oraz osączoną kukurydzę. Całość gotować na wolnym ogniu ok 10 minut. Doprawiamy imbirem oraz do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz