wtorek, 23 grudnia 2014

Makowa Gwiazda Betlejemska

Gwiazda Betlejemska jest nieodzownym symbolem świąt. Ponieważ to gwiazda doprowadziła Trzech Króli do nowo narodzonego Jezusa w świętą noc.


Składniki na ciasto:

1 kg mąki typ 405
5 żółtek
360 ml mleka
120 g cukru
60 g masła
80 g świeżych drożdży

Masa makowa:

5 łyżki miodu
100 g cukru  
bakalie( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, migdały) ilość według upodobania
50 g masła 
300 g maku zmielonego
1/2 szklanki mleka

Sposób wykonania ciasta:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzać tak aby było letnie. Drożdże i 2 łyżeczkę cukru rozpuścić w 4  łyżkach mleka. Odstawić, aby urosły
Mąkę przesypać do miski. Żółtka ubić z pozostałym cukrem  do białości. Masło roztopić i dodać do mleka 
Do mąki dodać masę z żółtek, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto.
Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.

Masa makowa:

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy kilka chwil aż wszystko się rozpuści i połączy ze sobą. Do masy można dodać ok 25 ml rumu.

Sposób wykonania Gwiazdy:

Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 8 równych części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 26 cm.  Z porcji wychodzą 2 gwiazdy, na każdą gwiazdę potrzebujemy 4 części.

Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie najlepiej użyć tortownicy. Smarujemy go masą makową pozostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Przykrywamy drugim i ponownie smarujemy. Przykrywamy trzecim i ponownie smarujemy. Przykrywamy czwartym blatem i lekko dociskamy

Na środku ciasta szklanką odciskamy mały okrąg. Następnie dzielimy na 16 części, nie przecinając małego kółka na środku. Bierzemy jeden kawałek i przekręcamy dwa razy do wewnętrznej części. Następnie bierzmy drugi kawałek obok i zawijamy dwa razy do wewnętrznej strony. Tak, aby był skierowany do zawiniętego kawałka obok. Lekko zlepiamy brzegi, tworzymy coś na kształt pary. Postępujemy dokładnie tak samo ze wszystkimi kawałkami. 
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min.

Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20 minut.
Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem






























                                                                                                           Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz