Składniki:
1,5 kg serka śmietankowego tłustego lub półtłustego
8 jajek
1,5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 opakowania po 200 g śmietanki 30%
200 g herbatników
100 g płatków migdałowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru pudru
sól
Sposób wykonania:
Ser zmielić w maszynce do mięsa dwu krotonie.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli.
Dodać ser i dalej ubijać na wolnych obrotach.
W oddzielnych naczyniach ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem oraz pianę z białek ze szczyptą soli
Sposób wykonania:
Ser zmielić w maszynce do mięsa dwu krotonie.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli.
Dodać ser i dalej ubijać na wolnych obrotach.
W oddzielnych naczyniach ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem oraz pianę z białek ze szczyptą soli
Masę serową połączyć z mąką ziemniaczaną, budyniem, proszkiem do pieczenia oraz płatkami migdałów.
Całość wymieszać delikatnie z bitą śmietaną oraz z pianą z białek.
Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C.
Piec ok 1,5 godz.
Ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczki, pozwolić mu powoli stygnąć.
Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Całość wymieszać delikatnie z bitą śmietaną oraz z pianą z białek.
Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C.
Piec ok 1,5 godz.
Ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczki, pozwolić mu powoli stygnąć.
Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz