Na tema ryby powstał ciekawy artykuł napisany przez pana Piotra Łopacińskiego jak podaje autor już w starożytności była znaną rybą.
"Patrycjusze rzymscy podawali potrawy z jesiotrów na stoły przybrane kwiatami. W Chinach, rybacy byli zobowiązani oddawać złowione jesiotry na dwór cesarski. We Francji, Anglii, podobnie jak w Niemczech i Rosji, jesiotry stanowiły wyłączną własność panujących i książąt. Klasztory, opactwa, właściciele posiadłości ziemskich zastrzegali sobie niejednokrotnie prawo własności złowionych jesiotrów. Podobnie w Polsce jesiotr przez szereg wieków, był najbardziej cenionym gatunkiem ryby obok łososia."
Składniki:
1 kg jesiotra
1 cebula
2 jajka
1 bułka kajzerka
1/2 szklanki mleka
2 łyżki bułki suchej
1 pęczek natki pietruszki
2 marchewki
1 por
1 pietruszka
1/2 średniego selera
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka masła
sól, świeżo zmielony pierz.
Wykonanie:
Moczymy bułkę w mleku następnie odciskamy. Rybę czyścimy i oddzielamy od ości. Mielimy w maszynce filety, cebulę, oraz bułkę. Do zmielonej ryby wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę.
Z masy uformować roladę, gazę smarujemy masłem i zawijamy roladę. Do garnku w którym będziemy gotować nasz potrawę, dodajemy obrane warzywa oraz sól do smaku, następnie wkładamy owiniętą w gazę roladę.
Gotujemy na bardzo małym ogniu około 40 minut. Roladę podajemy pokrojoną w plastry.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz