wtorek, 2 grudnia 2014

Szare kluchy z boczkiem


Szare kluchy jet to danie tradycyjne w kuchni wielkopolskiej. Często podawane jest z modrą kapustą, jak również czerniną.
Od 2007 roku produkt znany jako “szare kluski” widnieje na liście produktów tradycyjnych.


Szare kluchy

Składniki:

2 kg ziemniaków
2 szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajka
20 dag boczku surowego wędzonego

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków  zostawiamy do odstania wylewamy ją, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane maki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste.
Do gotującej wody dodajemy sól.
Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody czynie nie rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków.
Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy  hartujemy w zimnej wodzie.
Boczek kroimy w drobną kostkę  podsmażamy i polewamy kluski.





Smacznego