czwartek, 4 grudnia 2014

Zupa rybna z karpia

Zostało 20 dni do najpiękniejszego dnia w roku jakim jest Wieczerza Wigilijna, w naszej tradycji jest to bardzo uroczyste święto oraz wzruszające. Dzień w którym wybaczamy oraz modlimy się do Narodzonego Jezusa, aby umocnił nas w naszej wierze. Abyśmy żyli w zgodzie, miłości i umieli wybaczać nie tylko w tym jak ważnym dla każdego z nas dniu.

Polską tradycją jest podanie 12 postnych dań które symbolizują apostołów, oraz miesiące w roku.
Dania które znajdą się na naszym stole są płodami ziemi: z lasu, pola, sadu, wody.



Zupa rybna z karpia

Składniki:

1 kg świeżego karpia
2-3 cebule
marchewki
1 pietruszka
1 por
1/2 selera średniego
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
natka pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz oraz do smaku pół cytryny

Wykonanie:

Rybę oczyści  i umyć. Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy obraną cebulę, warzywa oskrobane, oraz rybę. Dodajemy liścia laurowego, ziele i gotujemy 45 min. na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy rybę i obieramy z ości, dzielimy na małe kawałki. Wywar odcedzamy przez sito, następnie dodajemy filety z ryby. Gotujemy 15 min. dodajemy drobno pokrojoną zieleninę, cytrynę pokrojoną w plasterki, sól  oraz świeżo zmielony pieprz.  



Smacznego