Polską tradycją jest podanie 12 postnych dań które symbolizują apostołów, oraz miesiące w roku.
Dania które znajdą się na naszym stole są płodami ziemi: z lasu, pola, sadu, wody.
Zupa rybna z karpia
Składniki:
1 kg świeżego karpia
2-3 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1/2 selera średniego
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
natka pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz oraz do smaku pół cytryny
Wykonanie:
Rybę oczyści i umyć. Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy obraną cebulę, warzywa oskrobane, oraz rybę. Dodajemy liścia laurowego, ziele i gotujemy 45 min. na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy rybę i obieramy z ości, dzielimy na małe kawałki. Wywar odcedzamy przez sito, następnie dodajemy filety z ryby. Gotujemy 15 min. dodajemy drobno pokrojoną zieleninę, cytrynę pokrojoną w plasterki, sól oraz świeżo zmielony pieprz.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz