Tarty na słodko czy na słono zawsze wychodzą. Jest to tradycyjne danie z kuchni francuskiej.
Przepis podany na kruchy spód można wykorzysta również do innych tart. Spód tarty jest kruchy, delikatny oraz maślany w smaku.
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g masła z lodówki
2 żółtko
sól
Wykonanie:
Mąkę, sól i masło posiekać na stolicy. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno formy na tartę o średnicy 24 cm wysmarowanej wcześniej masłem, po wyłożeniu ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wysypać fasolę lub ryż które obciążą ciasto. Piekarni rozgrzewamy do 200 stopni C pieczmy przez ok 15 minut. Następnie usuwamy nasze obciążenie i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyciągamy ciasto na które będziemy teraz wykładać naszą masę.
Masa
Składniki:
1 budyń śmietankowy
0,5 l mleka
1 łyżka mąki,
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
2 białka
2 łyżka cukru pudru
sól
100 gram jagód
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 400 ml mleka dodajemy masło oraz cukier gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń oraz mąkę. Do gotującego mleka wlewały budyń i mieszamy aż się zgęstnienie.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.
Na podpieczone ciasto wykładamy jagody, na to wylewamy budyń. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok 25 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni C. Na podpieczona masę budyniową wylewamy ubite białka wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Gdy tarta będzie stygła powoli na wierzchu zaczną pojawia się złote krople, ale trzeba przypilnować aby podczas pieczenia końcowego nie zrobiła nam się beza.
Przepis podany na kruchy spód można wykorzysta również do innych tart. Spód tarty jest kruchy, delikatny oraz maślany w smaku.
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g masła z lodówki
2 żółtko
sól
Wykonanie:
Mąkę, sól i masło posiekać na stolicy. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno formy na tartę o średnicy 24 cm wysmarowanej wcześniej masłem, po wyłożeniu ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wysypać fasolę lub ryż które obciążą ciasto. Piekarni rozgrzewamy do 200 stopni C pieczmy przez ok 15 minut. Następnie usuwamy nasze obciążenie i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyciągamy ciasto na które będziemy teraz wykładać naszą masę.
Masa
Składniki:
1 budyń śmietankowy
0,5 l mleka
1 łyżka mąki,
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
2 białka
2 łyżka cukru pudru
sól
100 gram jagód
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 400 ml mleka dodajemy masło oraz cukier gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń oraz mąkę. Do gotującego mleka wlewały budyń i mieszamy aż się zgęstnienie.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.
Na podpieczone ciasto wykładamy jagody, na to wylewamy budyń. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok 25 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni C. Na podpieczona masę budyniową wylewamy ubite białka wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Gdy tarta będzie stygła powoli na wierzchu zaczną pojawia się złote krople, ale trzeba przypilnować aby podczas pieczenia końcowego nie zrobiła nam się beza.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz