poniedziałek, 19 stycznia 2015

Budyniowa tarta pod złotymi kroplami

Tarty na słodko czy na słono zawsze wychodzą.  Jest to tradycyjne danie z kuchni francuskiej.

Przepis podany na kruchy spód można wykorzysta również do innych tart. Spód tarty jest kruchy, delikatny oraz maślany w smaku.


Składniki:

300 g mąki pszennej
100 g masła z lodówki
2 żółtko
sól



Wykonanie:

Mąkę, sól i masło posiekać na stolicy. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno formy na tartę o średnicy 24 cm wysmarowanej wcześniej masłem, po wyłożeniu ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wysypać fasolę lub ryż które obciążą ciasto. Piekarni rozgrzewamy  do 200 stopni C pieczmy przez ok 15 minut. Następnie usuwamy nasze obciążenie  i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyciągamy ciasto na które będziemy teraz wykładać naszą masę.

Masa

Składniki:

1 budyń śmietankowy
0,5 l mleka
1 łyżka mąki, 
0,5 szklanki cukru 
0,5 kostki masła
2 białka
2 łyżka cukru pudru 
sól
100 gram jagód 


Wykonanie:

Do garnka wlewamy 400 ml mleka dodajemy masło oraz cukier gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń oraz mąkę. Do gotującego mleka wlewały budyń i mieszamy aż się zgęstnienie.

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.

Na podpieczone ciasto wykładamy jagody, na to wylewamy budyń. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok 25 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni C. Na podpieczona masę budyniową wylewamy ubite białka wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Gdy tarta będzie stygła powoli na wierzchu zaczną pojawia się złote krople, ale trzeba przypilnować aby podczas pieczenia końcowego nie zrobiła nam się beza.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz