poniedziałek, 12 stycznia 2015

Chleb na zakwasie

Przepyszny domowej roboty chleb na zakwasie, jego zapach podczas pieczenia unosi się po całym domy, aż ślinka cieknie. Wszyscy domownicy  czekają kiedy ostygnie, aby go ukroić i zjeść kromkę chleba posmarowanym samym świeżym masełkiem. Największym sekretem dobrego wypieku, jest włożenie całego serca w prace jak również niezastąpiona jest pomoc małego kucharza :)



Zakwas:

1 szklanka maki żytniej
2 szklanki wody ciepłej

Wszystkie składnik mieszamy w glinianym naczyniu drewnianą łyżką i odstawiamy na 5 dni przykrywając ściereczką. Codziennie trzeba zakwas przemieszać.




Składniki:
2, kg mąki żytniej TYP720
1, kg mąki pszennej TYP 650

1,05 litra wody letniej
4 łyżeczki soli
siemię lniane, kminek

Wykonanie:

Do miski dodajemy wyrobiony zakwas, wodę oraz sól , następnie dodajemy po 1/2 kg dwóch rodzajów mąki. Wymieszać składnik aż powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawiamy na noc w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.

Na drugi dzień dodajemy pozostałą mąkę oraz siemię lniane, kminek. Wyrabiamy ciasto 

( można użyć robot kuchenny )ok 20 minut aż ciasto będzie miało konsystencje gęstego budyniu.

Po wyrobieniu ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką.Odbieramy 3 łyżki ciasta w szklane naczynie do wyrobienia następnego chleba .Przechowujemy w chłodnym miejscu.Pozostałe ciasto dzielimy na cztery części. Foremki do pieczenia chleba smarujemy olejem. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki tak aby była wypełniona w 3/4 swej wysokości. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 do 3 godzin w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni wstawiamy chleb na 25 minut po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy  35 minut z termo obiegiem. 
Po upieczeniu wyciągamy z foremek i wierzch chleb można posmarować wędzoną skórką, aby nabrało aromatu.









Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz