Zakwas:
1 szklanka maki żytniej
2 szklanki wody ciepłej
Wszystkie składnik mieszamy w glinianym naczyniu drewnianą łyżką i odstawiamy na 5 dni przykrywając ściereczką. Codziennie trzeba zakwas przemieszać.
Składniki:
2, kg mąki żytniej TYP720
1, kg mąki pszennej TYP 650
1,05 litra wody letniej
4 łyżeczki soli
siemię lniane, kminek
Wykonanie:
Do miski dodajemy wyrobiony zakwas, wodę oraz sól , następnie dodajemy po 1/2 kg dwóch rodzajów mąki. Wymieszać składnik aż powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawiamy na noc w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.
Na drugi dzień dodajemy pozostałą mąkę oraz siemię lniane, kminek. Wyrabiamy ciasto
( można użyć robot kuchenny )ok 20 minut aż ciasto będzie miało konsystencje gęstego budyniu.
Po wyrobieniu ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką.Odbieramy 3 łyżki ciasta w szklane naczynie do wyrobienia następnego chleba .Przechowujemy w chłodnym miejscu.Pozostałe ciasto dzielimy na cztery części. Foremki do pieczenia chleba smarujemy olejem. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki tak aby była wypełniona w 3/4 swej wysokości. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 do 3 godzin w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni wstawiamy chleb na 25 minut po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 35 minut z termo obiegiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz