piątek, 23 stycznia 2015

Ciasteczka ryżowo - kukurydziane

Ciasteczka z kleiku ryżowego są bardzo popularne, trochę je zmodyfikowaliśmy i wyszły nam bardzo smaczne, lekko chrupiące a zarazem delikatne w środku ciasteczka które szybko znikają z talerza.


Składniki:

1 op kleiku ryżowego
1 op kleiku kukurydzianego
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
100 gram sezamu
100 gram mielonych orzechów
1 kostka miękkiego  masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Wykonanie:

Wszystkie suche produkty mieszamy w misce. Następnie dodajemy żółtka oraz masło. Zagniatamy ciasto na koniec dodajemy ubite białka ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z ciastem.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, blachę wykładamy pergaminem, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w których tworzymy na środku niewielką dziurkę. Ciastka pieczemy ok 20 minut.




Smacznego :)