wtorek, 13 stycznia 2015

Ciastka owsiane

Płatki owsiane są źródłem białka, błonnika oraz aminokwasy. Ma również działanie antydepresyjne i likwidujące zły nastrój, ale również jest źródło magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Ciastka z płatków są nie tylko zdrową sycącą przekąską, ale też na pewno zadowoli nie jednego konesera słodyczy.




Składniki:

2 szklanki płatków owsianych 
0,5 szklanki mąki 
2 jajka 
3/4 szklanki cukru brązowego
100 g roztopionego masła 
 pół łyżeczki proszku do pieczenia 
50 g mielonych migdałów
50 g orzechów laskowych mielonych
po 50 g sezamu,  siemię lnianego, żurawiny, słonecznik, posiekane migdały o posiekane orzechy.


Wykonanie:

Na patelnie wrzucamy 2 łyżki masła w wsypujemy płatki owsiane chwilę smażymy, następnie dorzucamy  mielone migdały oraz orzechy oraz pozostałe bakalie smażymy wszystko często mieszając aż przyrumienią się. Do wystudzonych płatków dorzucały resztę stopionego masła oraz wbijamy jajka dosypujemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Mieszamy wszystkie składniki aby dobrze się połączyły. Jeżeli ciasto będzie za gęste można dodać  kilka łyżek śmietanki lub mleka. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, z ciast formujemy ręka ciasteczka nadając i okrągły kształt które kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok 15 minut.

Ciasta owsiane

Ciasta owsiane


Ciasta owsiane

Smacznego :)