250 gram miękkiej margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
2 cytryny
100 g płatków migdałowych
Masa:
0,5 litra mleka
1 budyń śmietankowy
0,5 szklanki cukru
1 kostka masła
cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
Lukier:
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Skórki z cytryn trzemy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy sok i łączymy ze sobą. Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny dodajemy i mieszamy delikatnie. Połączone składniki przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożonej papierem i wysypanej płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C pieczemy 30 minut. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół przekładamy ciepłą masą budyniową.
Gotujemy połowę mleka z cukrem, masłem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń oraz mąkę, wlewamy do gotującego mleka, gotujemy chwilę. Ciepłą masą przekładamy ciasto. Składniki na lukier mieszamy ze sobą, polewamy ciasto.
Wykonanie:
Gotujemy połowę mleka z cukrem, masłem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń oraz mąkę, wlewamy do gotującego mleka, gotujemy chwilę. Ciepłą masą przekładamy ciasto. Składniki na lukier mieszamy ze sobą, polewamy ciasto.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz