środa, 14 stycznia 2015

Czarna porzeczka Lodzi

W naszej okolicy wiele gospodarstw posiada w swoich ogrodach stare odmiany tego owocu.
"Czarna porzeczka Lodzi" często brała udział w wielu konkursach kulinarnych, za niepowtarzalny smak była często wyróżniana.



Składniki:

2 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru


Wykonanie:
Owoce myjemy, czyścimy, odrywamy gałązki. Porzeczki zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy 10-15 min. odstawiamy do ostygnięcia najlepiej aż do następnego dnia. Znowu podgrzewamy 10-15 min,i odstawiamy do wystudzenia. Następnie zagotować powtórnie jak będą gęste włoży do słoików i pasteryzować. Należy uważać, by nie dodać za dużo cukru, bo z porzeczki zrobi się galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. 
Smakują, wyśmienicie jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty.


Pasteryzacja:

Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika. I podgrzewamy. Podczas pasteryzacji wieczka powinny się delikatnie uwypuklić. Wyjmujemy słoiki, obracamy do góry dnem i zawijamy na noc w gruby ręcznik.




Smacznego :)