Składniki:
0,5 kg mąki tortowej
1 szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Nadzienie:
0,5 słoiczka dżemu z jabłek z domowej spiżarni
Kruszonka:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
cukier puder
cukier wanilinowy
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
cukier puder
cukier wanilinowy
Wykonanie:
Jajko z żółtkami ubijamy mikserem na pulchną masę. Mleko podgrzewamy razem z cukrem, odlewamy połowę do rozrobienia rozczynu. Resztę gorącego mleka wlewamy do ubitych jaj dalej miksując. Do odlanego mleka dodajemy drożdże i łyżkę mąki dokładnie mieszamy aż rozpuszczą się drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy w małym rondelku. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy do ubijanych jaj z mlekiem. Zmieniamy widełki w mikserze na widełki, które są do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wsypujemy przesianą mąkę, po 10 minutach wyrabiania wlewamy rozpuszczone masło oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wyrabiamy jeszcze 5 minut, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie składniki ze sobą rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy.
Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, którą zanurzamy w ciepłej wodzie i kładziemy na stolnicę, wysmarowaną olejem.
Dżemy powinny być o temperaturze pokojowej, łączymy je ze sobą.
Nakładamy nadzienie zlepiamy brzegi ciasta tworząc bułeczkę. Układamy na blaszce wyścielonej papierem. Posypujemy kruszonką i zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, pieczemy 20 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz