Fasola posiada niski indeks glikemiczny ugotowanej (IG) - 32
Składniki:
300 g suchej fasoli
100 ml oliwy z rzepaku
2 łyżki oleju sezamowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
suszony tymianek, rozmaryn (można użyć świeżych ziół)
sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę, fasolę przesypujemy do garnka i gotujemy. Po pół godzinie wylewamy wodę i zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości.
Ugotowaną fasole studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju dodajemy cebulę oraz pokrojony w plasterki obrany czosnek, chwilę podsmażamy. Następnie dorzucamy fasolę i wszystko razem smażymy ok 15 minut często mieszając.
Wystudzoną fasolę przekładamy do miski dodajemy przyprawy, pozostałą oliwę oraz olej sezamowy. Wszystko razem blenderem miksujemy na gładką masę. Jakby pasta była za sucha można doda jeszcze odrobinę oliwy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz