sobota, 17 stycznia 2015

Gotowana rolada

Rolada jest zwarta, prosta w wykonaniu, idealna na kanapki. Dużo zdrowsza od tych kupowanych w sklepie, ponieważ wiemy co zawiera na 100% i możemy podać małym dzieciom bez obaw.


Składniki:

1 kg łopatki
0,5 boczek chudy
0,25 kg fileta z kurczak
0,5 udziec z dzika (można zastąpić wołowiną)
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonej kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
majeranek 2 łyżki
0,5 łyżki tymianku
sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myjemy osuszamy i mieliny w maszynce do mięska na sitku o  grubych oczka. Zmielone mięso przyprawiamy. Wyrabiamy na jednolita masę, jeżeli masa będzie za sucha dodać ok 2 łyżek wody. Mięso dzielimy na 2 rolady. Przekładamy do flaka z tworzywa sztucznego upychamy i zawiązujemy końcówki. Do wrzącej wody wkładamy roladę w pozycji leżącej i gotujemy ok 40-50 minut na wolnym ogniu. Roladę studzimy, ściągamy flak.


Smacznego :)