Składniki:
1 kg łopatki
0,5 boczek chudy
0,25 kg fileta z kurczak
0,5 udziec z dzika (można zastąpić wołowiną)
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonej kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
majeranek 2 łyżki
0,5 łyżki tymianku
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy osuszamy i mieliny w maszynce do mięska na sitku o grubych oczka. Zmielone mięso przyprawiamy. Wyrabiamy na jednolita masę, jeżeli masa będzie za sucha dodać ok 2 łyżek wody. Mięso dzielimy na 2 rolady. Przekładamy do flaka z tworzywa sztucznego upychamy i zawiązujemy końcówki. Do wrzącej wody wkładamy roladę w pozycji leżącej i gotujemy ok 40-50 minut na wolnym ogniu. Roladę studzimy, ściągamy flak.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz