W ten sposób przygotowaną kapustę, możemy podać jako dodatek do kopytek lub klusek śląskich.
Składniki:
2 kg kapusty kiszonej
1 szklanka grzybów suszonych
200 gram boczku wędzonego
3 cebule
3 łyżki mąki do zasmażki
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek
Wykonanie:
Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki wodę zostawiamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach wlewamy wodę po gotowanych grzybach. Mąkę prużymy na suchej patelni aż zbrązowieje, dodajemy do wywaru energicznie mieszając. Łączymy z ugotowaną kapustą i grzybami, dodajemy sól, pieprz oraz majeranek, chwilę jeszcze gotujemy na wolnym ogniu.
2 kg kapusty kiszonej
1 szklanka grzybów suszonych
200 gram boczku wędzonego
3 cebule
3 łyżki mąki do zasmażki
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek
Wykonanie:
Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki wodę zostawiamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach wlewamy wodę po gotowanych grzybach. Mąkę prużymy na suchej patelni aż zbrązowieje, dodajemy do wywaru energicznie mieszając. Łączymy z ugotowaną kapustą i grzybami, dodajemy sól, pieprz oraz majeranek, chwilę jeszcze gotujemy na wolnym ogniu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz