niedziela, 4 stycznia 2015

Kurczak nadziewany kaszą jaglaną

Kurczak pieczony jest jednym z najlepszych oraz szybszych dań do zrobienia na obiad. Dodatek kaszy jaglanej która jest niezbyt ceniona w naszej kuchni, stanowi pełno wartościowe danie.


Składniki:


1 świeży wiejski kurczak
50 g  kaszy jaglanej
250 g mrożonego groszku z marchewką
2 cebule drobno posiekane
2 ząbki czosnku rozdrobnione
1 łyżka sosu sojowego
czubrica zielona, kolendra mielona, czarnuszka
sól, pieprz
ciemne piwo typu belgijskiego do podlewania- ok. 1 szklanki
2 łyżki masła

Marynata do kurczaka:
2 łyżki oliwy z oliwek
po pół łyżeczki papryki słodkiej oraz ostrej mielonej, czosnek niedźwiedzi, tymianek, sól, pieprz


Wykonanie:

Kurczaka dobrze opłukać, osuszyć, przyprawić marynatą.

Kaszę jaglaną gotujemy w szklance wody z dodatkiem łyżki masła

Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażoną na łyżce masła cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy mrożony groszek z marchewką. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, solą, zieloną czubricą, kolendrą oraz czarnuszką. Wszystko razem mieszamy.

Kurczaka nafaszerować kaszą. Tak przyprawionego odstawić  na minimum 2 godz.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka ułożonego  piersią do góry, dodać piwo. Piec pod przykryciem 1,5 godziny. Ostatnie pół godz pieczemy bez przykrycia, aby podpiec skórkę. Podlewać często powstałym sosem piwnym. 





Smacznego :)