Składniki:
1 świeży wiejski kurczak
50 g kaszy jaglanej
250 g mrożonego groszku z marchewką
2 cebule drobno posiekane
2 ząbki czosnku rozdrobnione
1 łyżka sosu sojowego
czubrica zielona, kolendra mielona, czarnuszka
50 g kaszy jaglanej
250 g mrożonego groszku z marchewką
2 cebule drobno posiekane
2 ząbki czosnku rozdrobnione
1 łyżka sosu sojowego
czubrica zielona, kolendra mielona, czarnuszka
sól, pieprz
ciemne piwo typu belgijskiego do podlewania- ok. 1 szklanki
2 łyżki masła
Marynata do kurczaka:
Marynata do kurczaka:
2 łyżki oliwy z oliwek
po pół łyżeczki papryki słodkiej oraz ostrej mielonej, czosnek niedźwiedzi, tymianek, sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka dobrze opłukać, osuszyć, przyprawić marynatą.
Kaszę jaglaną gotujemy w szklance wody z dodatkiem łyżki masła
Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażoną na łyżce masła cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy mrożony groszek z marchewką. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, solą, zieloną czubricą, kolendrą oraz czarnuszką. Wszystko razem mieszamy.
Kurczaka nafaszerować kaszą. Tak przyprawionego odstawić na minimum 2 godz.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka ułożonego piersią do góry, dodać piwo. Piec pod przykryciem 1,5 godziny. Ostatnie pół godz pieczemy bez przykrycia, aby podpiec skórkę. Podlewać często powstałym sosem piwnym.
po pół łyżeczki papryki słodkiej oraz ostrej mielonej, czosnek niedźwiedzi, tymianek, sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka dobrze opłukać, osuszyć, przyprawić marynatą.
Kaszę jaglaną gotujemy w szklance wody z dodatkiem łyżki masła
Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażoną na łyżce masła cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy mrożony groszek z marchewką. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, solą, zieloną czubricą, kolendrą oraz czarnuszką. Wszystko razem mieszamy.
Kurczaka nafaszerować kaszą. Tak przyprawionego odstawić na minimum 2 godz.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka ułożonego piersią do góry, dodać piwo. Piec pod przykryciem 1,5 godziny. Ostatnie pół godz pieczemy bez przykrycia, aby podpiec skórkę. Podlewać często powstałym sosem piwnym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz