Składniki
6 jaj
12 łyżek oleju
5 łyżek wody
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Jaj, cukier, olej i woda miksujemy gdy zacznie gęstnieć dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodajemy kakao, do drugiej porcji 2 łyżki mąki. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Dwie podłużne blaszki( keksówki ) wykładamy pergaminem w jedną blachę wlewamy jasne ciasto w drugie ciemne ciasto, pieczemy 20-25 minut (do tak zwanego suchego patyczka) Upieczone ciasta studzimy
Masa budyniowa:
1,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki krupczatki
1 kostka masła
1 łyżeczkę soku z cytryny
pół startej skórki z cytryny
Szklankę mleka zagotować z cukrem i skórką z cytryny, w pozostałym mleku mieszamy mąkę i wlewamy do gotującego mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło na pulchną masę i dodajemy po łyżce ugotowaną masę, na koniec dodajemy sok z cytryny.
Ciasto pokroimy jak kromki chleba ok 2 cm grubości, przekładamy na przemian jasne ciasto, masa przykładamy ciemne ciasto masa i tak postępujemy ze wszystkimi kawałkami ciasta. Polewamy polewą czekoladową. Wstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc, aby masa zastygła. Ciasto kroimy na ukos.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz