1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
soku z 0,5 cytryny
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
tłuszcz gęsi
Nadzienie serowe:
250 gram sera
1 jajko
50 gram cukru
1 cytryna
cukier waniliowy
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
masła
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko oraz wodę gazowaną, sól. Miksujemy na samym końcu dodajemy sok z cytryny delikatnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem gęsim, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej delikatnie mieszamy.
Naleśniki smarujemy masą serową składamy w trójkąty. Smażymy na roztopionym maśle z obu stron lekko przypiekając. Posypujemy cukrem pudrem oraz starta skórką z cytryny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz