14 witamin (A, grupa B, C, D, E, K, P), 4 prowitaminy, 18 aminokwasów, 11 mikroelementów (cynk, wapń, żelazo i inne), 22 kwasy tłuszczowe, w tym: omega 3, omega 6, omega 7, omega 9
wiele silnych antyoksydantów, 36 typów flawonoidów, fenole, 42 typy lipidów.
Działanie rokitnika na nasz organizm:
- stymuluje system immunologiczny, pomaga zwalczać infekcje i drobnoustroje
- jest silnym antyoksydantem – zwalcza wolne rodniki
- poprawia krążenie i pracę serca, zapobiega miażdżycy, obniża poziom cholesterolu we krwi
- wspomaga pracę układu trawiennego i przemianę materii oraz leczenie chorób żołądka, dwunastnicy, trzustki, wątroby i jelit
- odbudowuje komórki i opóźnia ich starzenie
- zapobiega powstawaniu stanów zapalnych
- usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego
- wspomaga gojenie ran, likwiduje blizny i przebarwienia na skórze
- zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów złośliwych
- wspomaga odbudowę organizmu po chemioterapii i ciężkich chorobach
- dodaje energii i witalności
- poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjne
- działa regeneracyjne i przeciw działa starzeniu się na skóry, uelastycznia ją i poprawia jej strukturę
- zapewnia skórze naturalną ochronę przeciwsłoneczną
Jednym słowem – sprawia, że promieniejemy pięknem i zdrowiem!
1,kg owoców rokitnika
0,5 litra spirytusu
Syrop:
1,5 szklanki wody
1 szklanki cukru trzcinowego( można użyć miodu )
Wykonanie:
Dojrzałe owoce myjemy wsypujemy do dużego słoja, zalewamy spirytusem, zakręcamy słój, odstawiamy w ciemne miejsce na 4 miesiące. Po odstaniu zlewam powstały płyn. Z podanych składników ugotować syrop.Jeśli dodajemy miód zamiast cukru , należy go rozpuścić w przegotowanej wodzie.Przestudzić następnie połączyć ze zlanym płynem. Odstawiam na 2 miesiące. Po tym czasie nalewka nadaje się do degustacji.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz