wtorek, 20 stycznia 2015

Nalewka babuni z Rokitnika

Rokitnik: zawiera w sobie ponad 190 aktywnych biologicznie składników. Naukowcy i lekarze potwierdzają, że rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie.
14 witamin (A, grupa B, C, D, E, K, P), 4 prowitaminy, 18 aminokwasów, 11 mikroelementów (cynk, wapń, żelazo i inne), 22 kwasy tłuszczowe, w tym: omega 3, omega 6, omega 7, omega 9
wiele silnych antyoksydantów, 36 typów flawonoidów, fenole, 42 typy lipidów.

Działanie rokitnika na nasz organizm:
  • stymuluje system immunologiczny, pomaga zwalczać infekcje i drobnoustroje
  • jest silnym antyoksydantem – zwalcza wolne rodniki
  • poprawia krążenie i pracę serca, zapobiega miażdżycy, obniża poziom cholesterolu we krwi
  • wspomaga pracę układu trawiennego i przemianę materii oraz leczenie chorób żołądka, dwunastnicy, trzustki, wątroby i jelit
  • odbudowuje komórki i opóźnia ich starzenie
  • zapobiega powstawaniu stanów zapalnych
  • usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego
  • wspomaga gojenie ran, likwiduje blizny i przebarwienia na skórze
  • zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów złośliwych
  • wspomaga odbudowę organizmu po chemioterapii i ciężkich chorobach
  • dodaje energii i witalności
  • poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjne
  • działa regeneracyjne i przeciw działa starzeniu się na skóry, uelastycznia ją i poprawia jej strukturę
  • zapewnia skórze naturalną ochronę przeciwsłoneczną
Jednym słowem – sprawia, że promieniejemy pięknem i zdrowiem!


Składniki:

1,5 kg owoców rokitnika 
0,5 litra spirytusu 

Syrop:

1 szklanki wody 
1 szklanki  cukru trzcinowego


Wykonanie:

Dojrzałe owoce myjemy wsypujemy do słoja, zalewamy spirytusem,  zakręcamy słój, odstawiamy w ciemne miejsce na 4 miesiące. Po odstaniu zlewam powstały płyn. Gotujemy syrop, który po ugotowaniu studzimy, następnie łączymy ze zlanym płynem. Odstawiam na 2 miesiące. Po tym czasie nalewka nadaje się do degustacji.



Smacznego:)