niedziela, 18 stycznia 2015

Przysmak Magdy

Nasza prezes jest mistrzem w pieczeniu ciast. W jej wykonanie Przysmak Magdy, jest ucztą dla naszego podniebienia. Przepis ciągle krąży wśród naszych gospodyń, jest łatwy w wykonaniu oraz niezawodny.


Rada:

Blaszki w których będziemy piec ciasta po posmarowaniu tłuszczem, możemy posypać zmielonymi migdałami.


Biszkopt 

Składniki:

6 jajek
4 łyżki mąki wrocławskiej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie :

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito, dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Pieczemy dwa biszkopty na wysmarowanej tłuszczem pergaminie. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut.


Ciast makowe:

Składniki:

1 szklanka maku
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżka orzechów
1 łyżka rodzynek
1 szklanka mąki  pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy

Wykonanie:

Mak parzymy w 1 szklance wody, gotujemy ok 2-3 minut, odsączamy na sitku, Mak przekręcić przez maszynkę o bardzo drobnym sitku . Ucieramy masło z cukrem, żółtakami i miodem. Dodajemy zmielony mak , orzechy , rodzynki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,kilka kropli olejku migdałowego. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą.  Blaszkę wykładamy pergaminem.Ciasto makowe pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut.

Masa śmietanowa

Składniki:

1 litr śmietanki 30%
6 łyżek cukru
2 łyżki żelatyny
1 szklanka gorącego mleka
cukier waniliowy

Wykonanie:

Śmietanę ubić  dodać cukier, cukier waniliowy.  Żelatynę rozpuścić w szklance gorącego mleka ,dokładnie wymieszać Przestudzoną żelatynę wlewamy strumieniem do ubitej śmietany energicznie połączyć ze sobą . Masę podzielić  na trzy części.


Do formy wkładamy jeden biszkopt, wykładamy na niego część śmietany. Na śmietankę kładziemy placek makowy, wykładamy drugą część śmietanki przykrywamy drugim biszkoptem, rozprowadzamy trzecią część śmietanki.
Wierzch można udekorować płatkami migdałów lub z tartą  czekoladą. Wstawić  do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stężało.



Smacznego:)