300 g suchej fasoli
100 ml oliwy z rzepaku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 ogórki kiszone
2 małe wędzone makrele
suszony tymianek, mielona kolendra
sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę, fasolę przesypujemy do garnka i gotujemy. Po pół godzinie wylewamy wodę i zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości.
Ugotowaną fasole studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka czosnek kroimy w plasterki. Przekładamy do miski dodajemy przyprawy, oliwę. Wszystko razem blenderem miksujemy na gładką masę. Dodajemy obraną z ości makrelę, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Widelcem rozdrabniamy makrele dodajemy resztę składników łączymy wszystko dokładnie, dodajemy przyprawy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz