Przepis ten jest bardzo stary, w ten sposób na zimę pomidory przygotowywały na wsi nasze babki.
Jest prosty w wykonaniu i nie drogi.
Składniki:
5 kg pomidorów
3/4 l oleju
2,5 kg cebuli
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki cukru do smaku aby zlikwidować kwaśność pomidorów.
Wykonanie:
Pomidory nacinamy delikatnie na krzyż na spodzie i zalewamy gorąca wodą. Gdy skórka zacznie odchodzić od miąższu delikatnie ściągamy skórkę. Obrane ze skórki wszystkie pomidory kroimy w ósemki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę chwilę smażymy, następnie dorzucamy pomidory. Całość gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji, pod koniec dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 minut.
W ten sposób przygotowany sos można podawać do gołąbków, ryby po grecku, spaghetti, ale najbardziej rewelacyjna jest jajecznica na pomidorach.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz