Składniki:
1 kg łopatki
1 szklanka ryżu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 średnią papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
2 puszka krojonych pomidorów
papryka słodka oraz ostra mielona
1 łyżka oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa. W garnku rozgrzać oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy aż zeszkli się cebula. Następnie dodajemy zmielone mięso i smażymy wszystko razem. Do usmażonego mięsa dodajemy ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę, fasolę, pomidory oraz szklankę wody. Smażymy wszystko na małym ogniu często mieszając aby nie przypalił nam się ryż ok 30 do 40 minut. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę słodką oraz ostrą sól, pieprz świeżo zmielony, wszystko razem dobrze wymieszać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz