piątek, 30 stycznia 2015

Purée z cieciorki i potrawką

Składniki:

1 szklanka cieciorki
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki papryki słodkiej
szczypta oregano
szczypta gałki muszkatołowej 
sól, świeżo zmielony pieprz

Potrawka z kurczaka

1 filet z kurczaka
3 łyżki śmietany 30%
1 serek topiony śmietankowy
1 mrożonkę warzywną 8 składów
2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Cieciorkę moczymy na noc na drugi dzień gotujemy 1,5 godz wymieniając 2 razy wodę po ugotowaniu, odlewamy nadmiar wody dodajemy oliwę posiekany czosnek oraz pozostałe przyprawy i miksujemy blenderem.
Fileta kroimy na grubsze kawałki przyprawiamy dowolnie wybranymi ziołami smażymy na gęsim smalcu parę minut, wrzucamy warzywa mrożone dusimy pod przykryciem 15 minut, dodajemy serek topiony, mieszamy delikatnie aby się rozpuścił na koniec wlewamy śmietanę.
Piure nakładamy na talerz łyżką do lodów posypując papryką, potrawkę polewamy jogurtem.





Smacznego :)