sobota, 17 stycznia 2015

Sałatka śledziowa


Śledzie zaliczamy do tłustych ryb, 100 g dostarcza 160 kcal. Mają sporo potasu, kwasu omega-3
Spora ilość tłuszczu w śledziu to jego zaleta, aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, szczególnie cenny jest kwas EPA. Ryby te  są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, sporo witaminy B6 oraz witaminy B12. Śledzie dostarczają także sporą dawkę  żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.

Ciekawostką je to że śledzie wpływają również na nasz  nastrój, ponieważ zwiększają poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjne, wzmacniają pamięć i koncentrację.


Składniki:

1 op śledzi matias w oleju
1 jabłko
0,5 papryki czerwonej
5 ogórków konserwowych w kurkumie
1 łodyga selera naciowego
0,5 puszki kukurydzy
1 czerwona cebula
2 łyżki majonezu
sól,pieprz,

Wykonanie:

Jabłko obieramy kroimy na cztery części i oczyszczamy z nasion kroimy w kostkę. Paprykę myjemy przekrawamy na pół i również wyciągamy nasiona kroimy w kosteczkę. W ten sposób kroimy też ogórki, seler naciowy obraną cebulę.  Śledzie kroimy w paski. Wszystko przekładamy do miski dodajemy majonez oraz przyprawy wszystko mieszamy. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby składniki się przegryzły. Przed podanie posypujemy czarnuszką.



Smacznego :)