niedziela, 25 stycznia 2015

Sałatka z tuńczyka


Składniki:

1 woreczek ugotowanego ryżu basmati
2 łodygi selera naciowego
3 pomidory suszone z zalewy
2 - 3 ogórki korniszony
1 jabłko
1 paprykę czerwoną
1 czerwoną cebule
1 puszka tuńczyka w oleju
1 puszka kukurydzy
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki majonezu
pół łyżeczki oregano
posiekaną pietruszkę

Wykonanie:

W kosteczkę kroimy: seler naciowy, pomidory suszone, obraną cebulę, ogórki. Paprykę myjemy nasiona usuwamy, jabłko obieramy kroimy na cztery usuwamy nasiona, również kroimy w kosteczkę. Tuńczyka odsączamy z oleju, oraz kukurydzę z zalewy. Do miski wkładamy ryż i dodajemy wszystkie pokrojone składniki oraz tuńczyka z kukurydzą. Dodajemy przyprawy, majonez oraz natkę pietruszki mieszamy razem dokładnie.


Smacznego :)