środa, 14 stycznia 2015

Schab w sosie cebulowo-grzybowym

Schab przyrządzony w ten sposób, jest niesamowicie delikatny oraz kruchy. Bardzo prosty w wykonaniu jak zarazem mało pracy trzeba poświęcić. Danie można podać na elegancki obiad np. z kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym oraz surówką.


Składniki:

0,5 kg schabu
4 średnie cebule
5 grzybów suszonych
1 mały kubeczek śmietanki 30%
1 szklanka bulionu warzywnego
mieszanka ziołowa ( papryka słodka, kolendra mielona, imbir, tymianek, rozmaryn, papryka chili, majeranek, czosnek suszony)
sól, świeżo zmielony pieprz
mąka do obtoczenia
oliwa



Wykonanie:
Schab pukamy pod bieżąca wodą i osuszamy. Kroimy na cienkie plasterki i lekko rozbijamy, przyprawiamy mięso mieszanką ziołową i odstawiamy na 30 min. w rondlu rozgrzewamy oliwę, mięso obtaczamy z mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, grzyby kroimy w paski. Wszystko dodajemy do podsmażonego schabu zalewamy bulionem warzywny, przykrywamy pokrywą i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę dusimy wszystko razem ok 10 minut., śmietanka zagęści wywar i powstanie pyszny sos. Doprawimy sos solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.


Schab w sosie cebulowo-grzybowym

Schab w sosie cebulowo-grzybowym

Schab w sosie cebulowo-grzybowym

Smacznego :)