Przepisy zdobył Certyfikat w 2010 roku podczas Targów Jesiennych w dziedzinie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smak Regionów" w Poznaniu. Jest to najpopularniejsza odmiana jabłek w całej Europie. Doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia, warto wykorzystać ją do ciasta, jak również przygotować różnego rodzaju przetwory.
Składniki:
5 kg papierówek
5 l wody
1 kg cukru
kwasek cytrynowy do smaku(lub sok z cytryny)
Wykonanie:
Wodę, cukier i kwasek zagotować. W ten sposób otrzymujemy syrop. Papierówki (najlepsze są te mniejsze) myjemy, wykrajmy szypułki, ogonki pozostawiamy. Owoce układamy ciasno w słoiku , zalewamy lekko przestudzonym syropem. Pasteryzujemy od 3 do 5 minut, nie dłużej ponieważ papierówki mogą popękać .
Podajemy jako deser.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz