Składniki:
1 mała kapusta pekińska
5 pieczarek
1 łodyga selera naciowego
1 czerwona cebulka
1 marchewka
1 łyżeczka soku z cytryny do skropienia pieczarek
Sos:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżeczka soku z cytryny
0,5 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta tymianku
sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Kapustę kroimy w cieniutkie paseczki posypujemy solą aby zmiękła. Pieczarki czyścimy kroimy w cieniutkie słupki skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie z czerniały. Seler, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Łączymy wszystkie składniki. Składanki sosu mieszamy razem odstawiamy na 10 minut żeby składniki się przegryzły.Polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy ze sobą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz