czwartek, 22 stycznia 2015

Surówka z marchewki

90% marchewki to woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny.

Właściwości marchwi:
  • Nieocenione jest działanie marchwi przy usuwaniu schorzeń żołądkowych i jelitowych – wspomaga wytwarzanie kwasu mlekowego i octowego.
  • Przy nerwicy żołądkowej wystarczy żuć kilka nasionek 3 razy dziennie dopóki dolegliwości nie ustąpią.
  • Ma zastosowanie przy wzdęciach i gazach (napar z nasion marchwi – 1 łyżeczka na szklankę wrzątku), a także przy biegunkach dziecięcych.
  • Marchew obniża poziom cholesterolu we krwi i ułatwia jego usuwanie z organizmu. Z tego powodu marchewka powinna znaleźć się w diecie osób o podwyższonym cholesterolu.
  • Duża zawartość witaminy A, która niezbędna jest do prawidłowego wzrostu i dobrej ostrości widzenia, czyni marchew naprawdę wartościową.
  • Marchew chroni palaczy przed rakiem płuc, gdyż blokuje związki rakotwórcze dymu papierosowego.


Składniki:

2 marchewki  
2  jabłka 
1 ogórek konserwowy z kurkumą  
1 cebulę czerwoną 

Sos 

mały jogurt naturalny 
1 łyżkę serka ricotta 
1 łyżka soku z cytryny 
łyżeczkować cukru sól i pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut


Marchewkę oraz jabłko obieramy, trzemy na tarce do jarzyn o grubych oczkach. Ogórek i obraną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Polewamy sosem, mieszamy.



Smacznego :)