Składniki:
450 g mąki pszennej
1 kostka masła
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 marchewki
1 jajko
70 gram cukru pudru
Do przełożenia:
0,5 słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki
pół startej skórki pomarańczy
Wykonanie:
Marchewki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Na stolnice przesypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder, dodajemy margarynę siekamy nożem na drobno. Dołączamy pozostałe składniki, zagniatamy szybko ciasto. Owijamy folią i władamy do lodówki na 60 min. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy nieduże kółeczka. W połowie robimy na środku dziurkę, ciasteczka przekładamy dżemem wymieszanym ze skórką pomarańczy. Łączymy w pary. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 15 min. Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz