Składniki na zupę:
0,5 kg biodrówki
3 marchewki
1 por
1 mały seler
2 pietruszki
1 mała cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
słoiczek przecieru z pomidorów
200 ml śmietany 30%
sól, świeżo zielony pieprz
Wykonanie:
Mięso myjmy osuszamy, do garnka wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy mięso, doprowadzamy do zagotowania wody, następnie zmniejszamy płomień i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 40 minut. Dorzucamy obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy oraz cebulkę, którą przypalamy nad ogniem. Całość gotujemy następne 40 minut na bardzo wolnym ogniu, 10 minut przed końcem gotowania dodajemy przecier pomidorowy, na koniec dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz oraz śmietankę, którą przed wlaniem do zupy powinniśmy zahartować wlewając odrobinę zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Zupę podajemy z kluchami szarymi, posypaną zieloną pietruszką.
Szare kluchy
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajka
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków zostawiamy do odstania, wylewamy ją, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane mąki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste.
Do gotującej wody dodajemy sól.
Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody sprawdzając, czy nie rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków.
Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody, za każdym razem maczając łyżeczkę w wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie.
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajka
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków zostawiamy do odstania, wylewamy ją, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane mąki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste.
Do gotującej wody dodajemy sól.
Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody sprawdzając, czy nie rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków.
Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody, za każdym razem maczając łyżeczkę w wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz