piątek, 16 stycznia 2015

Zupa porowo-pieczarkowa


Bywają takie dni w życiu, kiedy brak nam czasu na ugotowanie obiadu. Wtedy najlepsze są szybkie w przygotowaniu oraz sycące zupy. Najlepiej ugotować trochę więcej i na drugi dzień jak znalazł jest obiad, do tego robimy naleśniki lub racuszki. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, a dodatek śmietanki dodaje jej słodkości.

Składniki:

0,5 kg mięsa ze świeżo zmielonej łopatki
1 średnia marchew
1 duży por
20 gag. pieczarek
2 serki topione
1,5 litra wywaru z bulionu warzywnego
0,200 ml śmietanki 30 %
1 łyżka smalcu gęsiego
mielona ostra papryka, imbir mielony
sól, świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:

Por oczyszczamy następnie kroimy w piórka, marchewkę obieramy przekrajmy wzdłuż i kroimy w plasterki, pieczarki myjemy i również kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy mięso mielone oraz ostrą mielona paprykę oraz imbir i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa, smażymy ok 15 minut często mieszając. Dorzucamy serek topiony z zalewamy całość bulionem warzywnym całość gotujemy ok 35 minut (aż dobrze rozpuści się serek), na koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy przyprawy do smaku gotujemy ok 5 minut.
Nasze propozycje podania to bułka lub ugotowany drobny makaron.



Smacznego :)