1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wrzątku
szczypta soli
50 ml oleju
4 jajka
1 śmietanka kremówka 30%
3/4 szklanki cukru
1 łyżki kakao
1 czekolada gorzka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie by pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy do garnka zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, lekko osolić, gotujemy ok. 20 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kiedy cały płyn się wchłonie, zestawiamy z ognia oraz studzimy. Czekoladę oraz śmietankę wkładamy do miseczki, którą wkładamy do rondla z wrzącą wodą. Cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Do przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki oraz rozpuszczoną czekoladę całość miksujemy blenderem. Przekładamy na blaszkę o wymiarach 24x30 wyłożoną papierem do pieczenia. Piecyk rozgrzanym do 180 C pieczemy przez 40 minut.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie by pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy do garnka zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, lekko osolić, gotujemy ok. 20 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kiedy cały płyn się wchłonie, zestawiamy z ognia oraz studzimy. Czekoladę oraz śmietankę wkładamy do miseczki, którą wkładamy do rondla z wrzącą wodą. Cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Do przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki oraz rozpuszczoną czekoladę całość miksujemy blenderem. Przekładamy na blaszkę o wymiarach 24x30 wyłożoną papierem do pieczenia. Piecyk rozgrzanym do 180 C pieczemy przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz