niedziela, 8 lutego 2015

Churros

Kolejna nasza propozycja na tłusty czwartek, churros hiszpański przysmak cukierniczy.


Składniki:

360 ml wody
75 g masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka cynamonu
1  cukier waniliowy
2  jajka



Ponadto:

olej do smażenia
cukier  puder do oprószenia


Wykonanie:

W garnku zagotowujemy wodę, masło, cukier, sól, do roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Studzimy
Do ostudzonej masy wbijamy jajka, jedno po drugim, miksujemy dokładnie za każdym razem jak dodamy jajko. Ciasto powinno być gładkie i gęste.
Do  rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok 12 cm.
Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC,  smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu
Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym. .


Sos czekoladowy


Składniki:

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki dobrego kakao
5 łyżek drobnego cukru
0,5 szklanki mleka 
0,5 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 żółtka
1 łyżka masła


Wykonanie:
Mąkę i kakao rozcieramy dwóch łyżkach zimnej wody.
Mleka z ekstraktem waniliowym zagotowujemy. Zmniejszamy ogień pod garnuszkiem, dodajemy roztarte kakao z mąką, mieszamy dość intensywnie, by nie powstały w sosie grudki. Całość zagotowujemy.
Żółtka ubijamy z  cukrem na puszystą, jasną masę, dodajemy do gorącego kakao, mieszamy delikatnie.
Garnuszek z sosem zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy do połączenia składników.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz