1,5 szklanki mąki krupczatki
5 jajek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Polewa do ciasta
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
zagotować
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki do polewy przekładamy do rondla, mieszamy zagotowujemy następnie studzimy
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy wylewamy polewę ostudzoną. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni C
Masa serowa
1 kostka masła
6 łyżek cukru
1/2 kg sera śmietankowego w kostce
Masło utrzeć z cukrem na pluchą masę, następnie dodajemy ser. Dokładnie łączymy składniki masy.
Bita śmietana:
1/2 l śmietany 30%
2 fixy do śmietany miksujemy
Schłodzoną śmietanę oraz fixy ubijamy na sztywno.
Ponadto:
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
1 czekolada mleczna
Ciasto przekroić na pół. Na spód ciasta smarujemy jednym słoiczkiem dżemu, przykrywamy masą serową. Następnie przykładamy drugą połówką ciasta, smarujemy dżem, na który wykładamy bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypujemy tarta czekolada.
Bita śmietana:
1/2 l śmietany 30%
2 fixy do śmietany miksujemy
Schłodzoną śmietanę oraz fixy ubijamy na sztywno.
Ponadto:
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
1 czekolada mleczna
Ciasto przekroić na pół. Na spód ciasta smarujemy jednym słoiczkiem dżemu, przykrywamy masą serową. Następnie przykładamy drugą połówką ciasta, smarujemy dżem, na który wykładamy bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypujemy tarta czekolada.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz