sobota, 7 lutego 2015

Dietetyczny pasztet z pieczarek

Składniki:

50 dkg pieczarek
2 bułki
3 jajka
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta kolendry
łyżeczka suszonej bazylii
sól i pieprz do smaku



Wykonanie:

Pieczarki myjemy kroimy w ósemki, cebulę kroimy w kostkę wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu dusimy pod przykryciem przez 10 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Bułki namoczyć i dokładnie odciskamy z wody. Przekręcić przez maszynkę do mielenia pieczarki oraz bułki. Do masy dodajemy żółtka oraz pozostałe przyprawy, dokładnie łączymy składniki ze sobą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Zapiekamy nie całą godzinę najlepiej w naczyniu żaroodpornym na termoobiegu w temperaturze 150 stopni. Po ostudzeniu podajemy z pieczywem.



Smacznego:)