Ciasto:
6 jaj,
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
puszka brzoskwiń w puszce
banany - 2 szt.
sok z połowy cytryny
2 galaretki wiśniowe
paczka biszkoptów okrągłych
Krem:
2 żółtka
1 szklanka cukru
syrop brzoskwiniowy z puszki
duży budyń śmietankowy (na 3/4 litra)
pół szklanki wody
kostka masła
Wykonanie:
Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchy mak, piec 30-40 min. temperaturze 160 stopni C. Po wystygnięciu przekroić na pół.
Rozpuścić galaretki w połowie porcji wody.
Przygotować krem:
Syrop, cukier zagotować. W wodzie rozprowadzić budyń i żółtka, i wlać do gotującego się soku, ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem.
Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między biszkopty układać kawałki brzoskwiń, pokrojonych bananów, skropionych sokiem z połowy cytryny. na to wylać tężejącą galaretkę, przycisnąć drugim blatem.Wierzch posmarować resztą kremu, posypać obficie startą czekoladą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz